Salt Guide

 

ATT SALTA

 

Att Salta

Hur saltar man då på bästa sätt?

Att salta rätt lyfter maträtten och förhöjer smaken på råvaran som tillagas. Men salta lagom för bästa resultat.

Salterna i sortimentet används till att förbereda rätter vid tillagning och för eftersaltning. Det funkar naturligtvis utmärkt för bakning och praliner också. Några saltkristaller på pralinerna lyfter dem till nästa nivå.

Vi föredrar att inte salta allt för mycket vid själva tillagningen utan använder ett bra salt till eftersaltning istället. Råvaran kommer till sin rätt och du bestämmer själv hur salt det ska vara.

Under tillagning kan det vara en bra idé att smaka av med jämna mellanrum för bästa resultat. Viktigt att tänka på när man tillagar något, tex. gryta, som ska reduceras (vätska som kokas ner) är att inte salta i början av tillagningen utan att istället smaka av med salt när det börjar närma sig slutet. Om du saltar i början är risken stor att det blir för salt eftersom koncentrationen av salt ökar i takt med att vätskan minskar.

NÅGRA TIPS FÖR SALTING!

  • • Använd råvaror utan tillsatser och salta själv - välj bort förmarinerade rätter och halvfabrikat som innehåller mycket salt. Då kan du själv styra över hur mycket salt du vill ha och av vilken kvalitet.
  • • Välj kvalitetsalt för all matlagning - det kostar några kronor mer men det är det värt när du väl provat.
  • • Flytta mer av saltningen till slutet av tillagningen. Salta mindre vid tillagning och lämna utrymme för eftersaltning. Använd ett kvalitetssalt som gör din kreation rättvis. Rätt salt gör skillnad.
 

 

SALTTILLVERKNING

 

Salttillverkning

Salterna skördas från havet eller bryts i bergsdepåer och kommer från mindre salttillverkare som producerar med traditionella metoder helt utan tillsatser, oftast ekologiskt och för hand, Det är oraffinerade och innehåller inga kemiska tillsatser - bara naturligt salt.

Havssalt framställs genom att man leder in havsvatten i stora kanalsystem med grunda bassänger, så kallade saliner. I dessa saliner dunstar vattnet med hjälp av sol och vind. Det är en process som tar flera månader. När vattnet avdunstar ligger saltkristallerna på ytan, eller strax under, och det skördas med speciella redskap, så kallade rakor. Därefter torkas saltet innan det förpackas.

Den här metoden kallas för "winning" och används av salttillverkare på sydligare breddgrader där sol och vind avdunstar vattnet. På nordligare breddgrader som t ex England, där vädret inte är lika solsäkert, så använder man eld och/eller värme för att få vattnet att avdunsta.

Bergssalt bryts för hand i saltgruvor som bildats för mer än 200 miljoner år sedan. Bergssalt har en hög renhet och är ofta lite mildare i smaken.

Både havs- och bergssalt har ett högt innehåll av mineraler och spårämnen som anses vara bra för kroppens funktioner.

 

VILKET SALT SKA JAG ANVÄDA TILL VAD?

 

Salterna i sortimentet passar till all matlagning och bakning men sorterna harmoniserar på olika sätt tillsammans olika råvaror och rätter. Utifrån textur, fuktighet, storlek och ursprung tipsar vi nedan om vilket salt du bäst använder till det du ska tillaga.

Fleur de Sel, Sel Gris, Flake Salt, Sea Salt, Rock Salt, flingsalt, havssalt, bergssalt

Kött

Salt ger smak och påverkar även köttets struktur. Genom att salta före stekning bevarar köttet mer köttsaft och det blir saftigare. 

Det räcker med att klappa in lite salt i exempelvis en biff ungefär en kvart innan den ska stekas för att märka skillnad. När man saltar köttet och låter det ligga en stund ser man hur det kommer köttsaft till ytan och man kan tro att saltet istället drar ut vätska ur köttet, men den synliga köttsaften är bara en liten del av den vätska som förloras vid stekningen. Istället gör för-saltningen att mer vätska stannar kvar i köttet. Torka av ytan innan köttet läggs i stekpannan, annars sänker vätskan temperaturen i pannan.

Salta med Sel Gris vid tillagning, gärna ett med lite grövre korn för en bra textur.

Tillaga köttet och eftersalta med Fleur de Sel.

Våra favoriter för kött: SAL DE FIN – PORTUGAL, FLEUR DE SEL DE GUÉRANDE – FRANKRIKE, FLEUR DE SEL DE NOIRMOUTIER – FRANKRIKE.

Fleur de Sel, Sel Gris, Flake Salt, Sea Salt, Rock Salt, flingsalt, havssalt, bergssalt

Fågel

För att få en perfekt grillad eller ugnsstekt kyckling är hemligheten att rimma den över natten innan tillagning, förslagsvis med Sel Gris de LIle de Ré. 

För filéer och lårkyckling så salta precis innan tillagning för att inte dra ur för mycket vätska ur kycklingen. Salta med Sel Gris, Sea Salt eller Rock Salt vid tillagning och eftersalta med Fleur de Sel, Sea Salt eller Rock Salt.

Våra favoriter för kyckling: SEL GRIS DE L'ÎLE DE RÉ – FRANKRIKEHIMALAYAN PINK – HIMALAYA.

Fleur de Sel, Sel Gris, Flake Salt, Sea Salt, Rock Salt, flingsalt, havssalt, bergssalt

Fisk

Salt är fiskens viktigaste krydda!

Salta fisken i god tid innan tillagning så saltet verkligen hinner tränga in, ett enkelt sätt att få fisken smakrik och fastare i köttet. 

För att få vitare och härligare konsistens på kokt fisk, kan du rimma fisken lätt. Lägg fisken i iskallt, saltat vatten i 20 minuter och voìla en bättre fisk!

Salta med Sel Gris eller Rock salt vid tillagning och eftersalta med Fleur de Sel, Flake Salt eller Sea Salt.

Våra favoriter för fisk: FLEUR DE SEL DE L'ÎLE DE RÉ  - FRANKRIKE, FLOR DE SAL – PORTUGAL, INKA SUN – PERU, MOLOKAI RED ALEA – HAWAII.

Grönsaker

Salt tar verkligen fram smaken i grönsaker. För rotfrukter och lite grövre grönsaker som tillagas i ugn eller på grillen så passar ett Fler de Sel utmärkt.  För sallader och råa grönsaker passar ett flingsalt bäst.

Salta med Sel Gris vid tillagning och eftersalta med Flake Salt eller Fleur de Sel.

Våra favoriter för grönsaker: FLEUR DE SEL DE L'ÎLE DE RÉ  - FRANKRIKE, MARLBOROUGH FLAKY - NYA ZEELAND, INKA SUN – PERU.

Fleur de Sel, Sel Gris, Flake Salt, Sea Salt, Rock Salt, flingsalt, havssalt, bergssalt

Bakning

Salt kan göra smärre mirakel med dina söta kakor eftersom saltet förhöjer den söta smaken i kakan. I bakverk och i bakning är Himalaya salt ett bra val.

Ska du baka pretzels eller salted caramels så är vårt hetaste tips Sal De Fin, Portugal, för att få till den saltiga och lite grövre texturen.

Våra favoriter för bakning och efterrätter: HIMALAYAN PINK – HIMALAYA, SAL DE FIN - PORTUGAL.

Fleur de Sel, Sel Gris, Flake Salt, Sea Salt, Rock Salt, flingsalt, havssalt, bergssalt

Choklad

Förhöj choklad och praliner med en nypa salt på toppen. Eller använd det i salted caramels.

Vår favorit för choklad är: MARLBOROUGH FLAKY - NYA ZEELAND.

Vår favorit för Salted Caramel är: SAL DE FIN – PORTUGAL.